Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia)
Burdějová, Lenka ; Omelka, Ladislav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá charakterizací plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia). Teoretická část práce pojednává o botanickém zařazení, chemickém složení, léčivých účincích a použití plodů aronie a muchovníku v potravinářském průmyslu. Dále je pozornost věnována přehledu metod pro stanovení důležitých antioxidantů, se zaměřením na stanovení polyfenolických látek, anthokyanů, kyseliny askorbové a celkové antioxidační aktivity. Experimentální část práce se zaměřuje na stanovení vybraných parametrů různých odrůd aronie a muchovníků sbíraných v letech 2012 a 2013 pomocí spektroskopických a chromatografických technik s důrazem na vliv rozpouštědla (50% ethanol, destilovaná voda, DMSO) na uvedené parametry. Konrétně je v práci zjišťován celkový obsah polyfenolických látek a anthokyanů, barevné charakteristiky pomocí systému CIE L*a*b* a schopnost vzorku redukovat železité ionty pomocí metody UV-VIS-NIR spektroskopie. Dále je kvantifikován obsah kyseliny askorbové v extraktech z plodů aronie a muchovníků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s využitím detektoru s diodovým polem a také celková antioxidační aktivita metodou DPPH a ABTS s využitím elektronové paramagnetické rezonance.
Technologické parametry a konzervárenské zpracování méně známých druhů ovoce
Rosová, Iveta
Diplomová práce na téma Technologické parametry a konzervárenské zpracování méně známých druhů ovoce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány obsahové látky méně známých druhů ovoce, a také vybrané druhy méně známých druhů ovoce jako moruše, hloh peřenoklaný a muchovník, v poslední pasáži teoretické části jsou pak popsány metody konzervace ovoce. V praktické části je popsána metodika, kterou se stanovovaly obsahové látky u těchto méně známých druhů ovoce a dále příprava jednotlivých produktů z těchto druhů ovoce (šťáva, kompot, sušený evaporačně zahuštěný homogenát) a jejich senzorická analýza. Co se týče obsahových látek, nejvyšší byl obsah antioxidantů, na které byly nejbohatší plody hlohu peřenoklaného, a také morušovníku. Po senzorické stránce byl nejlépe hodnocený sušený evaporačně zahuštěný homogenát z hlohu peřenoklaného, jenž by se dal v budoucnu i prakticky uplatnit na trhu.
Charakterizace plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia)
Burdějová, Lenka ; Omelka, Ladislav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá charakterizací plodů aronie (Aronia melanocarpa) a muchovníku (Amelanchier alnifolia). Teoretická část práce pojednává o botanickém zařazení, chemickém složení, léčivých účincích a použití plodů aronie a muchovníku v potravinářském průmyslu. Dále je pozornost věnována přehledu metod pro stanovení důležitých antioxidantů, se zaměřením na stanovení polyfenolických látek, anthokyanů, kyseliny askorbové a celkové antioxidační aktivity. Experimentální část práce se zaměřuje na stanovení vybraných parametrů různých odrůd aronie a muchovníků sbíraných v letech 2012 a 2013 pomocí spektroskopických a chromatografických technik s důrazem na vliv rozpouštědla (50% ethanol, destilovaná voda, DMSO) na uvedené parametry. Konrétně je v práci zjišťován celkový obsah polyfenolických látek a anthokyanů, barevné charakteristiky pomocí systému CIE L*a*b* a schopnost vzorku redukovat železité ionty pomocí metody UV-VIS-NIR spektroskopie. Dále je kvantifikován obsah kyseliny askorbové v extraktech z plodů aronie a muchovníků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s využitím detektoru s diodovým polem a také celková antioxidační aktivita metodou DPPH a ABTS s využitím elektronové paramagnetické rezonance.
Netradiční ovocné dřeviny a jejich ochrana
Bednářová, Jana
Na ŠZP Žabčice byl od dubna do října 2013 sledován u dřínu, jeřábu, kdouloně, mišpule, moruše, muchovníku, rakytníku a růže dužnoplodé výskyt poruch, poškození a chorob. Nejvýznamnější zjištěnou chorobou byla bakteriální spála kdouloně. Závažné bylo usychání rakytníků z multifaktoriálních příčin a výskyt padlí a hnědé listové skvrnitosti u muchovníku. Odrůdy druhu Amelanchier alnifolia byly více postiženy skvrnitostí listů, zatímco u odrůd A. lamarckii byl výrazně vyšší výskyt padlí. U jeřábu byla zaznamenána strupovitost a u několika stromů virová infekce. Minimální a nezávažné symptomy chorob se objevily u dřínu, moruše a růže. Žádné příznaky napadení patogeny nebyly pozorovány u mišpule, výrazně ale byla postižena chlorózou. Základem ochrany je správná agrotechnika a pravidelné odstraňování napadených a poškozených částí dřevin. Chemická ochrana je nutná u kdouloně a muchovníku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.